Čokoladne kocke

Jede vam se nešto fino čokoladno i tražite nešto jednostavno, gotovo u svega pola sata do 45 minuta? U tom su slučaju ove čokoladne kocke idealne za vas. Zapravo se radi o Bečkim kockama koje su prava delicija. Recept sam dobila od kolegice s bivšeg posla i napokon sam svoje ukućane ovaj vikend počastila ovim finim desertom. Kolač sam narezala ovako na male komade i poslužili su kao mali zalogajčići. Brzo smo ih pojeli i bili su fini čak i mom tati koji nije neki ljubitelj drugih kolača osim onih dizanih tako da vam to sve govori - radi se o nečemu što je savršeno i što će svi ljubitelji čokolade naprosto obožavati! A ja ću ove kocke ponoviti već ovaj vikend i još jednom nahraniti svoje ukućane...


Biskvit:

  • 3 žlice kakaa
  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica brašna
  • 1 dcl ulja
  • 1 dcl mlijeka
  • 1/2 praška za pecivo


Kalup namastite ili ga obložite papirom za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 180°C.

Odvojite žutanjke od bjelanjaka.
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg i ostavite ga sa strane.
Žutanjcima dodajte šećer pa ih umutite da dobijete pjenastu smjesu.
Zatim smjesi žutanjaka i šećera najprije dodajte kakao, mlijeko i ulje pa izmiksajte.
Potom dodajte i brašno te prašak za pecivo pa lagano mikserom umutite u jednoličnu smjesu.
Na kraju u tu smjesu lagano umutite i snijeg od bjelanjaka.


Smjesu za biskvit ulijte u pripremljeni kalup i ravnomjerno rasporedite pa stavite u pećnicu na 10-tak minuta. Provjerite čačkalicom da li je biskvit pečeni.
Gotov biskvit izvadite iz pećnice pa ga preokrenite iz kalupa na rešetku ili papir za pečenje, očistite kalup i vratite biskvit natrag.

U lončić ulijte mlijeko (oko 1 dcl) pa ga stavite na vatru i zagrijte.
Još vrući biskvit (tek izvađen iz pećnice) prelijte toplim mlijekom i ostavite da se mlijeko upije dok pripremate kremu.



Krema:

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 250 g čokolade za kuhanje

Slatko vrhnje ulijte u zdjelu pa dodajte čokoladu za kuhanje.
Sve skupa stavite na vatru da se grije pa miješajte sve dok se čokolada ne otopi u slatkom vrhnju ali pripazite da vam slatko vrhnje ne zakipi.
Kad ste otopili čokoladu, prelijte kremu ravnomjerno po biskvitu i stavite na hlađenje.




U slast!

0 komentara :