Popsicles od nektarine

Sladoledom na štapiću u divnoj ljetnoj narančastoj boji oprostiti ćemo se od ljeta, sunca, vrućina (koje gotovo da nismo ni osjetili) i okrenuti se jeseni i jesenskim delicijama. No prije nego pustim da jesen zavlada blogom želim vas počastiti ovim prefinim domaćim sladoledom od nektarina. Čim sam dobila domaće nektarine iz voćnjaka mojih roditelja, odmah sam znala u kojoj ću ih kombinaciji iskoristiti. Kako imamo dosta veliki voćnjak i dosta vrsta različitog voća uz jabuke, nektarinama se nekako uvijek najviše veselim, uz jabuke naravno. Volim ih jer su slatke arome i jako sočne pa zaslužuju biti glavna zvijezda današnjeg recepta.

Ovaj je recept najprije objavljen u sklopu još jedne krasne suradnje koju sam ostvarila s portalom Dom i stil pa ga možete naći i na njihovim stranicama (link na recept).


Pripremite li ovaj sladoled, ne samo da ćete uživati u osebujnim okusima i osvježiti se već ćete i napraviti nešto dobro za sebe i svoje zdravlje. Osim što su izrazito ukusne, nektarine su odlične i za imunitet te obiluju vitaminima i drugim hranjivim tvarima. Čitala sam čak i da se njihovim konzumiranjem usporava starenje i čuva zdravlje kože. Odličan su odabir i kod mršavljenja budući da imaju malo kalorija i nimalo masnoća. Ne znam jeste li znali, ali nektarina je zapravo podvrsta breskve i od breskve se razlikuje po glatkoj kori. Kako stoji na stranicama Agro kluba, "naziv je potekao od grčkog boga Nektara, a sok od ovog voća je nazivan i "piće Bogova"." Na toj istoj stranici možete pogledati i koje sve sorte nektarina postoje - ima ih čak 50. Dakle, i više je nego preporučljivo ubaciti pokoju nektarinu u svoju rutinu a ako ste u potrazi za kojim dobrim receptom s nektarinama, ovo je tek prvi u nizu koji sam pripremila za vas. Možete ih konzumirati svježe ali i raditi fine delicije s njima, kolače, torte, sokove, voćne salate i brojne druge kombinacije. Ja sam ih danas kombinirala u sladoledu pa se nadam da će vam se svidjeti ova lagana voćna kombinacija i da ćete i sami napraviti svoj "sladoled za Bogove" :).


Sastojci:

  • 3 nektarine
  • 1 banana
  • 2 žlice meda
  • 1 do 2 dcl vode (prema potrebi)

Priprema:

Nektarine razrežite na polovice pa izvadite koštice.
Jedan manji dio nektarine narežite na tanke kriške i ostavite sa strane a ostatak nektarina nasjeckajte na manje komade i ubacite u blender.

U blender uz nektarine dodajte med i vodu pa dobro izblendajte u kašu.
Ako nemate blender, dobro će doći i štapni mikser.

Budući da nektarine nisu bile toliko slatke koliko znaju biti, ja sam dodala malo više meda a vi njegovu količinu prilagodite sebi i slatkoći voća.


Ogulite jednu bananu i narežite ju na kolutiće.

Svaki kolutić banane izrežite (oblikujte) u polumjesece, ili neke druge oblike prema želji, koje ćete koristiti kao dekoraciju unutar samih lizalica.


Punite kalupe za sladoled odnosno popsicles i to tako da najprije na dno ulijete malo kaše od nektarina i meda pa nakon toga ubacite koju krišku nektarine (ostavljenu sa strane) i poneki polumjesec od banane.

Dopunite kalupe za sladoled kašom skoro do vrha i prema potrebi ubacite još malo voća.

Probajte banane stavljati uz rub kalupa kako bi popsiclesi kad ih izvadite iz kalupa ljepše izgledali i da bi dekoracija bila vidljivija.


Lagano protresite napunjene kalupe da uklonite praznine u kalupu ako one postoje.
Kalupe zatvorite i stavite lizalice u zamrzivač na 5 do 6 sati ili kroz noć.

Kad poslužujete popsiclese, najlakše ćete ih izvaditi iz kalupa tako da ih samo na koju sekundu umočite u zdjelu s vrućom vodom i tada će sladoled samo skliznuti iz kalupa.

U slast!



0 komentara :