Božićna drvca cupcakesi za blagdane za pamćenje

Veselite li se Božiću i svim onim sitnicama koje dolaze u paketu a božićne blagdane čine čarobnima? Ako je tako onda obavezno morate isprobati recept za božićna drvca. Ideja je zapravo super jednostavna no može unijeti dašak blagdanske atmosfere u vaše domove, na vaše stolove. U ovo vrijeme ništa ne smije biti obično, sve može poprimiti božićno ruho pa stoga nema razloga da ne oživimo božićna drvca u ovako maštovitom obliku. Odjenite svoje cupcakese u divne božićne haljinice i učinite nečije blagdane blagdanima za pamćenje. Poklonite dio srca, skriven i prigodno zapakiran u ovom cupcakeu, od srca onima koje volite. Darujte im nešto posebno, nešto slatko i dragocjeno više nego bilo što materijalno. Ono što darujete od srca i s toliko ljubavi novcima se ne može kupiti.


Cupcakese božićna drvca sam radila po gotovo istom receptu kao i ulickane snjegoviće samo što sam dodala kakao da budu više čokoladni i nutellu jer bez nutelle jednostavno to nije to. Super mi je taj recept jer su kolačići stvarno mekani, sočni tako da volim raditi razne varijacije s tim istim receptom. Udahnite bar trunku inspiracije u nastavku i iznenadite svoje najdraže najsavršenijim poklonima... i obavezno javite njihove reakcije :).

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 3 šalice ulja
  • 6 šalica brašna
  • 5 šalica šećera
  • 1 šalica kakaa
  • 3 šalice vode
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • za punjenje: nutella (ili lino lada prema želji)


Priprema:

Odvojite žutanjke od bjelanjaka pa bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.
Žutanjcima dodajte šećer pa ih izmiksajte tako da dobijete pjenastu smjesu.
Snijeg lagano umiješajte u smjesu žutanjaka i šećera.
Dodajte ulje, vodu i vanilin šećer pa miksanjem povežite sve sastojke.
Za kraj dodajte kakao, brašno i prašak za pecivo pa promiješajte žlicom.
Uvijek kad dodajete kakao možete dodati još jednu do dvije žlice vode.

Zagrijte pećnicu na 180°C.
Kalup za muffine namastite ili umetnite košarice za muffine a ako koristite silikonski kalup, ne trebate ga mastiti.
Napunite kalup smjesom za muffine i na vrh stavite žličicu nutelle.
Prema želji, nutellu možete zamijeniti i lino ladom ili kockicom čokolade.

Kalup stavite u pećnicu i pecite kolačiće nekih 10-tak do 15 minuta (provjeravajte čačkalicom - muffini su gotovi kad čačkalica izađe čista iz biskvita).
Gotove muffine izvadite iz pećnice i ostavite da se tako hlade nekoliko minuta a onda ih izvadite iz kalupa. Ohladite ih u potpunosti prije dekoriranja.


Izrada božićnih drvca i dekoriranje:

  • slatko vrhnje ili šlag
  • zelena i smeđa boja u prahu ili gelu
  • šareni dekorativni posipi (za kuglice kojima ćemo okititi božićna drvca)

Evo nas opet kod najzabavnijeg i najkreativnijeg djela u kojem mašta nema granica :).

Za dekoriranje će vam trebati slatko vrhnje ili šlag, ovisi što više volite.
Šlag pripremite prema uputi s vrećice (s mlijekom) a koristite li slatko vrhnje samo ga izmiksajte s tim da pripazite da ga ne premiksate jer se neće moći lijepo oblikovati.


Slatko vrhnje odnosno šlag obojite u zeleno jestivom bojom u prahu ili gelu. 
Ja sam osim zelene dodala i malo smeđe boje da dobijem ljepšu zelenu nijansu.
Poton napunite špricu za dekoriranje ili slastičarsku vrećicu, stavite zvijezdasti nastavak (ili onaj za izradu ruža) i kružnim nanošenjem smjese na muffin formirajte božićna drvca - i više je nego jednostavno. Igrajte se i kreirajte različite oblike, ni jedno drvce nije identično, stoga stvarajte bez ograničenja i uživajte u onome što nastaje pred vama... slatka šuma jelki...

Za kraj još okitite božićna drvca kuglicama odnosno posipajte kolačiće šarenim dekorativnim posipom koji će imitirati kuglice.

Prema želji, da vaši kolačići izgledaju poput malih poklončića, dodajte mašnicu na dno cupcakesa da zaokružite priču i možete ih ponosno darivati.


Još ideja za božićna drvca...

Imate li dekorativni posip u obliku zvijezdica možete na vrh svojih božićnih drvca staviti i po jednu zvijezdu, baš kao što to radimo s pravim jelkama u svojim domovima.

Božićna drvca možete napraviti i pomoću korneta za sladoled. Odrežite vrh korneta, velik ovisno o tome koliko visoko božićno drvce želite, stavite i lagano utisnite kornet u ohlađeni muffin pa ga "presvucite" zelenim slatkim vrhnjem. I evo borića :). Dalje ga opet ukrašavate kako god želite i čime god želite.



Božić je uistinu čaroban zar ne, nema što nije moguće u ovo blagdansko doba!

0 komentara :