Prokulice s kus kusom

Subota mi je najdraži dan u tjednu. Dan za odmor, kuhanje, eksperimentiranje i svašta nešto. Iako uvijek proleti u trenu. Okreneš se i već je nedjelja, kraj vikenda, i novi radni tjedan iza ugla. No zato što toliko kratko traje, cijenim svaki sat, svaku minutu u ta dva dana, svaki i najmanji trenutak. I to malo vremena pokušam iskoristiti kako najbolje mogu. Tako je bilo i jučer. Odmorili smo se, napravili sve što smo planirali po stanu, pa smo fino papali, doduše, svaki svoj ručak ali nema veze. Muž je guštao u prokulicama u kombinaciji s kus kusom, i ne moram ni govoriti da je bio oduševljen. Inspiracija za ovo jelo je potekla s Coolinarike no mi smo dodali još neke začine i napravili manje izmjene. A ja sam uživala u bolognesu, jednom od meni najdražih jela. Jučer sam radila i praline u obliku praščića, tako da je to bila baš jedna krasna kreativna subota u kuhinji. No o praščićima više u neko dogledno vrijeme, danas su u centru pažnje prokulice!



Saga s prokulicama se nastavila i danas, isprobali smo još jedan recept tako da i njega uskoro možete očekivati na blogu. A danas za vas imam recept za ovo nešto zdravije jelo, čiji sam recept obećala još jučer na Instagramu. Osobno, nisam ljubitelj kelja pupčara no ovih dana ću isprobati čak nekoliko recepata s njim u glavnoj ulozi, a ovo je tek prvi od njih. Nadam se da će vam se svidjeti. Recept je brz, uistinu nema puno posla s pripremom a jelo je, barem kaže moj muž, jako jako fino i nećete požaliti ako isprobate.


Sastojci:

  • 200 g kus-kusa
  • 250 g prokulica
  • 1 glavica luka
  • maslinovo ulje
  • sol
  • curry
  • mljeveni češnjak
  • 2-3 žličice maslaca
  • voda za kuhanje prokulica i kus kusa

Priprema:

Prokulice oprati, očistiti i zarezati ih malo nožićem na vrhu.
U posudu staviti vodu, dodati malo soli pa staviti na vatru.
U vrelu vodu ubaciti prokulice i kuhati ih nekih 7 do 10 minuta.
Potom ocijediti vodu i kratko samo ohladiti prokulice te ih nakon toga prerezati na pola.


U tavicu ulijati malo maslinovog ulja i zagrijati.
Na ulje staviti luk nasjeckan na kriške te dodati i prokuhane prokulice.
Sve zajedno pržiti nekih 10 minuta, stalno miješajući, dok luk ne požuti a prokulice ne poprime malo tamniju boju. Dok se sve to prži, dodati i začine po želji, u količinama prema želji. Mi smo dodali sol, curry i mljeveni češnjak.

Dok se luk i prokulice prže na ulju, pripremiti kus-kus.
Za pripremu 200 g kus-kusa vam treba 200 ml vode.
Najprije u posudu ulijete 200 ml vode, u vodu dodate 2-3 žličice maslinovog ulja i do žličicu soli.
Vodu s uljem staviti na vatru da proključa pa maknuti posudu s vatre i u vrelu vodu dodati kus kus te promiješati. Potom neka tako odstoji i bubri 2 minute.
Nakon toga, vratiti posudu s kus kusom na laganu vatru i dodati 2-3 žličice maslaca.
Cca 3 minute tako miješati na laganoj vatri da se maslac otopi i sve zajedno poveže.


Kad ste pripremili kus kus i prokulice, kus kus dodate u tavicu s prokulicama, promiješate i to je to. Poslužite kao samostalno jelo ili prilog.




Dobar tek!

0 komentara :